Om oss Tikar Valpar Senaste nytt Galleri Gästbok Länkar
ValpsidanBilder från Tess kull. Födda 060125
060125
Torsdag den 25 januari.
Tess har äntligen fått sina 8 jättesöta valpar. 5 st hanar och 3 st tikar. Alla har redan nu fina pigment.

060128

Onsdag den 1 feb 2006
Tess valpar är 1 vecka gamla nu. De mår alla bra samt går upp i vikt.
Ständigt hungriga som alla är så äter de och äter. Tess tar hand om alla
gosiga valpar på ett väldigt moderligt vis för att vara sin första kull.060206
Nu är valparna 11 dagar gamla. En liten springa börjar nu glipa i deras ögon. Strax om någon dag öppnar de sina ögon för deras nya värld. De äter och äter som vanligt, alla är mycket duktiga på att söka upp en var sin ditutte på sin mor, det är viktigt att de får använda sina nosar så de utvecklar dom på ett bra sätt för deras uppväxt. Alla är väldigt jämnstora och har ett fint piggment samt en fin och len päls som de ska ha. Mamma Tess är vid mycket god kondition samt äter nu mycket bra så att mjölken blir i rätt mängd åt själva digivningen. Det tar ca 1 vecka för mjölken att ställs in på en bra mängd till antal valpar.
 
Hälsningar från en stolt matte060212

Söndagen den 12 februari
Nu är valparna 18 dagar. De växer så det knakar i valplådan och väger drygt 1,5 kg. Valparna har i dagarna lärt sig att både gå och pröva sina röster relativt ljudligt. Om man kunde förmedla lukten från valparna skulle ni få känna världens underbaraste lukt. På onsdag ska valparna få smaka på fast föda, då är det dags att vänja dem vid att tugga. I vargens värld skulle vargtiken kräka upp mat till sina vargungar, det kan även hundtikar göra också.

Hälsningar från en nöjd Ingela


060216

Torsdagen den 16 februari

Nu är det full fart i lådan, valparna börjar smått busa mer med varandra och börjar bli mer och mer medvetna att de har kullsyskon runt i kring sig. I går onsdag fick alla smaka på fast föda för första gången i sina 3 veckor långa liv här på jorden. Genom att ge runt 1 tesked med torrfoder som är som en ljummen gröt, så sörplade och sög de gladeligen i sig vad jag hade i min hand. Det var mycket populärt ska ni tro. Man intoducerar fast föda i mycket små mängder ännu ett tag. Det är viktigt att tiken diar dem så länge som möjligt så man behöver inte ha någon brådska att det måste komma upp i någon viss mängd på en viss tid som kanske fodertillverkare tycker att det ska ske. Alla är fortfarande jämnstora med mycket fin och kraftfull päls och mulliga päronformade magar precis som de ska ha.

Hälsningar från Ingela


060219

Söndagen den 19 februari
Den här veckan får valpköparna komma och hälsa på. De har väntat nu dag och natt för att träffa sin blivande familjemedlem. Det är väldigt viktigt att valpen kommer till rätt plats och familj. De ska leva tillsammans i många härliga år och ha roligt med varandra i vått och torrt.

Hälsningar från Ingela060224

Fredagen den 24 februari

Nu äts det för fulla muggar med torrfoder 2-3 ggr per dag. Diar nu färre gånger per dygn. Valparna samt tik har blivit avmaskade. Dem är mycket mer aktiva nu så vi passar nu på att ta ut dem ur valpkorgen för att träna dem att det finns något mer ute i den här världen än bara sin valpkorg. De får även träffa sin kusin Kajsa snart 2 år och deras moster Mary 5 år som nu börjar hjälpa till att visa valparna vad som gäller, alltså uppfostran på en fin och lugn nivå så att valparna lär sig hundspråkets grunder. Det är en mycket stor fördel att ha fler hundar som hjälper till i flocken. Det ger en bra grund att förstå hundars signaler samt en trygghet givetvis för sin framtid som vuxen hund.

Hälsningar från Ingela med hundar


060306

Måndagen den 6 mars.

Valparna är 6 veckor på onsdag den 8 mars. De har vuxit och blivit som små minihundar. De bråkar och små slåss med varandra, tuggar, sliter och drar i leksaker. Nu får valparna vara utanför sin valpkorg och springa samt undersöka runt omkring i huset. Det är nu viktigt att diskmaskinen och dammsugaren samt skrammel i köket hörs ljudligt så att de ej blir rädda för olika slags ljud för deras framtid. Dörrar som öppnas och stängs medan de sover utan att de vaknar, det är ett mycket bra tecken. Veckan som har gått så har det varit valpköpare här och tittat på alla goa valpar. Valparna har fått träffa alla möjliga människor med olika lukter och röster, de har blivit klappade, några har blivit hållna, lyfts upp i en famn, det är också ett väldigt viktigt moment i en valps socialiseringprocess  som dom är i just nu. Fast inga fingrar får stoppas in i munnen eftersom valpar är infektionskänsliga nu när deras immunförsvar inte är utvecklad ännu. Nu kan man börja yppa om att se vad valparna har för typ av karaktärer, vem som är dominant, löser problem, lättlärd, observant, försiktig osv.

Det var allt för denna gång. Hälsningar från Ingela och hundar från Rydbo


060318

Lördag den 18 mars.

Nu har det hänt mycket den senaste veckan. Valparnas nya familjer har varit
och hälsat på. Så nu blir det en mycket lång och förväntansfull vecka som
återstår för alla blivande hundfamiljer. Valparna har väldigt jämna humör
samt beteenden. Alla är nyfikna och tycker det är intressant med en golvmopp
eller en skrålande dammsugare som står en bit bort. Jag tycker att det är
mycket viktigt att de får lära sig olika ljud eller skrammel med kastruller
och stekpannor etc. Att ljud inte är farligt. Viktigt att det inte är för tyst.
Att valpen kan somna om igen fast det låter, som dörrar som stängs,
spolning av toaletten, att man kan gå förbi utan att de blir rädda när dem
ligger och sover. Valparna har fått åkt bil 2 gånger nu. En vuxen erfaren
tik som gillar att åka bil har alltid fått följa med på turerna. Valparna
har alltid somnat efter en kort stund, en enda hade kräkts på fällen, det
var ett bra resultat tycker jag. Sen har vi varit ute ett par gånger om
dagen, det är rena rama cirkusen när alla ska ut samt in igen. Men dem
älskar att vara ute i snön och busa. Jag har även tagit en valp i taget och
gått en liten runda utanför tomten för att se hur valpen beter sig när den
är själv med mig. Hur följsam, samt hur modig och nyfiken valpen är. Det har
gått bra med de flesta. Alla är sin egen själ och individ och precis som
människor olika.
Och veckan som kommer blir det veterinärkontroll med vaccination och
id-märkning samt hämtning av sina nya mattar och hussar som väntar nu så
ivrigt. Det var denna veckas information. Tack för att ni läser på min
hemsida.

Många kärleksfulla hälsningar från Ingela med hundar.


060326
Söndagen den 26 mars

Nu är det leveranstider där valparna äntligen ska få komma till sina respektive familjer som nu har väntat så länge på sina nya familjemedlemmar. Som ni förstår är alla förväntansfulla samt lite oroliga för hur det ska gå i framtiden och framförallt blir många bekymrade för tiken (mamman) hur hon ska reagera när hennes valpar åker iväg en efter en. Det går så bra därför att tiken ser det som en naturlig del i livet att hennes valpar åker till sina familjer. Tess får alltid följa med ut till bilen med valpen och hälsa av och att hon ser vart de tar vägen in i bilen samt att jag talar hela tiden till Tess vart de ska åka. Tess får med det se att valparna far iväg med en bil. Hundar eller framför allt djur är inte dumma, de förstår mycket mer än vad vi människor tror. Sen tycker tiken det är skönt samtidigt för hon vill nu återgå till sitt normala liv. Hon vill bygga upp sig med muskler och kraft, bli av med sin mjök och att hennes ljuver drar ihop sig så som dom var tidigare och att de inte är i vägen för henne när hon vill arbeta och jobba ute i skog och mark. Så det är en helt naturlig del i hundarnas natur i den här processen. Sen tycker jag att det är viktigt att tala om för sina valpar att de ska få träffa sina kullsyskon snart igen, för de ska få gå på en gemensam valpkurs hela gänget som jag har ordnat för alla. Och att vi också ska ha valpträffar om några månader med lite olika aktiviteter. Så det är inte så synd om mina valpar och dom har fått så underbara familjer. För det har jag varit mycket noga med att se till.

Lycka till nu alla valpfamiljer vi ses snart igen.

Kram från en nöjd Uppfödare samt en glad Tess